Combinatie Hans & Jan Romijn

Hans en Jan Romijn, 60 en 65 jaar. Een combinatie die samen is sinds 1997 te Zuidland. Hans woonachtig in Zuidland,  Jan in Hellevoetsluis. Hans is van origine timmerman van beroep, dit vak heeft hij een tiental jaren beoefend tot aan het faillissement van het bedrijf.Daarna werkte Hans als postbode tot 2009 daarna  weer als timmerman. Jan is van beroep stratenmaker en is  met pensioen. Twee mannen met twee rechter handen en dit is dan ook wel te zien aan de hokken en de omgeving daarvan.

 Hans 1994
Hans 1994

Hoe is het begonnen?

Bij iedere duivenliefhebber is het altijd weer even interessant hoe het zo gekomen is dat ze aan de duiven verslingerd raakten. Het duivenvirus is bij Hans en Jan toegeslagen toen ze als kleine jongens met duiven uit de toren en vrienden die duiven hadden, in aanraking kwamen toen ze nog bij hun ouders woonden. Van het ene kwam het andere Hans en Jan begon hierdoor interesse te krijgen voor postduiven. Maar de plicht riep en Jan werd opgeroepen voor dienstplicht. Dit fenomeen was niet te combineren met postduiven dus de duiven verdwenen letterlijk in de soep. Ondanks dat de duiven de soep in verdwenen waren, kroop het bloed waar het niet gaan kon en begon Hans tijdens de afwezigheid van Jan toch weer aan duiven. De lege hokken werden opgevult met tortelduiven, na de diensttijd werden de tortels vervangen door postduiven.

Jan bij ons eerste nieuwe hok aan de wilhelminastraat waar nu Tom woont
Jan bij ons eerste nieuwe hok aan de wilhelminastraat waar nu Tom woont

P.V.Olypmia

In 1971 is Hans lid geworden van P.V.Olympia te Zuidland. Jan is in 1973 lid geworden en vlogen in die jaren onder de naam van Combinatie Romijn.Toen Hans in 1981 ging verhuisen naar de Emmastraat en Jan naar de Leviestraat is de combinatie ontbonden en zijn ze apart gaan vliegen. Jan  heeft nog zelfstandig gevlogen aan de Prins Bernardstraat. In1997 hebben de broers besloten om samen te gaan vliegen en zo ontstond de Combinatie Hans & Jan Romijn.Het duiven hok van Jan werd gebruikt als kweekhok.Hun voorkeur lag al vroeg op de lange afstanden,vooral op Bergerac. Nu zijn het de ZLU vluchten.

Kweekhok aan de Prins Bernardstraat
Kweekhok aan de Prins Bernardstraat

Het eerste succes

In 1987 is de eerste stap gezeg naar het succes, er werden bij Jac Steketee een tiental duiven gekocht.Deze werden vast gehouden en tegen elkaar gezet,een vijf tal koppels.Ook werden ze gekruist met een doffer van Henk Stander die hij gekregen had van Piet Lazeroms uit Zegge.Door een opgevangen duif van wijlen Toni Kern uit Middelharnis kregen we als beloning een aantal jongen, deze jongen een vale en een donkerkras, werden tegen  elkaar gekoppeld en  daaruit zijn vele supers gekomen vooral op de vluchten vanuit Barcelona.  Die nu nog steeds als een rode draad,door de stam verweven is. Ook een ruil met Hans Dieter Rass, o.a. de “Atlas “DL 04393-97-221

"atlas" zowel de vader en moeder vlogen een eerste nationaal Barcelona in Duitsland
“atlas” zowel de vader en moeder vlogen een eerste nationaal Barcelona in Duitsland

Naar de top

In 1994 kwam voor Hans de droom uit waar iedere duivenliefhebber ooit op hoopt. Er valt een vroege duif op de klep. Een hele vroege duif om 07.15 uur van Dax. Dit resulteerde in een 1e Nationaal met “Romario” Daarbij viel er in dit zelfde jaar ook nog een 5e Nationaal Bergerac dus 1994 kon afgesloten worden als een fantastisch jaar. Hans geeft hierbij heel duidelijk te kennen dat hij werkelijk iedereen gunt om dit ooit mee te maken. Een kroon op je meestal jaren lange werk.

1e Nationaal Dax "Romario"
1e Nationaal Dax “Romario”

 

Na een aantal jaren wisselende prestaties hebben we in 2014 besloten om ons weer toe ZLU vluchten te leggen op de vluchten op de ZLU.

Stamdoffer "Alexander"Hol 06-1027728 zoon 07 leo koutetrs x Gebr Bruggemann via Cees Berkelaar Tinte
Stamdoffer “Alexander”Hol 06-1027728 zoon 07 leo koutetrs x Gebr Bruggemann via Cees Berkelaar Tinte

 

Dit was een beetje de introductie de rest kan je lezen onder de pagina duiven.