foto hans 2015 mobile 1894

 verzorging

Zoals bij velen bekend houden duivenliefhebbers hun eigen theorieën erop na en daarbij ook op het vlak van de verzorging.

Hoe gaat het bij Hans en Jan Romijn:

Sinds een aantal jaren  hebben we het Atis constatering systeem aangeschaft de M1.  Boven de garage hebben we van twee afdelingen een hok gemaakt van 7 meter. daar is plek voor 40 weduwnaars door de strenge selectie is het bestand weduwnaars  terug gebracht naar 24,waarvan 15 oude en 9 jaarling doffers. De verluchting wordt met schuiven geregeld in de winter maanden  wat meer open als tijdens het vliegseizoen. Op de begane grond  drie afdelingen  de jongen en weduwduivinnen en een hok voor tien kweekkoppels.

SAMSUNG

Winterperiode

Na het seizoen blijven de duiven  bij elkaar tot eind februari, daarna worden de duiven gescheiden tot 15 april. De vliegduiven gaan de gehele winter alleen in het weekend los . Op zondag krijgen ze altijd een bad met wat zeezout. De  voeding  is na het seizoen een rui mengeling van Mariman aangevuld met gerst. Wel wordt er een zelf gemaakte mengeling gegeven van veel soorten fijn zaad met ei voer. elk week een knoflook teentje per drink pan, na een paar dagen wordt de knoflook verwijderd. Elke dag wordt het grit ververst. Af en toe maak ik een brandnetel thee. In het stille seizoen worden de duiven eenmaal per dag gevoerd  Om circa 15.00 uur komt Jan de hokken beneden verzorgen. Om 17.00 neem ik het over.

De selectie na het vliegseizoen hecht ik veel waard, duiven worden beoordeeld op de goede bouw met een goede vleugel, goede ventilatie  van de laatste slagpennen, korte achterbroek en zijde zacht. De rest van de selectie doet de mand en de natuur.

In januari worden de duiven ingeent voor paramixo en de jaarlingen worden ingeent voor pokken met het kwastje.Enkele weken voor het vliegseizoen worden er enkele mestmonsters mee genomen en een aantal duiven voor de jaarlijkse controle bij Henk de Weerd.Voor de luizen krijgen ze een paar druppels Ectopar in de nek  van Henk de Weerd.

Vliegseizoen 

De vliegduiven worden rond 15 april gekoppeld, na tien dagen broeden gaan ze uit elkaar en zijn ze weduwnaar.  Tien koppels vasthouders worden op valentijns dag gekoppeld. jonge duiven worden van verschillende ronden bij elkaar gezet, en worden niet verduisterd. Ze gaan een paar nalijn vluchten mee, vaak zonder ze voor af op te leren. Zodra de vluchten er zijn gaan de jaarlingen elke week mee, en krijgen een ZLU vlucht. De jaarling doffers die deze vlucht goed volbrengen gaan na deze vlucht niet meer de mand in, zodat ze kunnen uitgroeien.

foto hans 2015 mobile 2181

De oude doffers worden later in gezet. In het begin van het seizoen trainen de weduwnaars een keer per dag  rond 17.00 uur. een aantal weken voor de eerste ZLU vlucht ga ik over op twee keer per dag trainen.

Doffers worden in hun broedhok gevoerd  en  krijgen een sportmengeling van Mariman op de trainings vluchten, er wordt een klein beetje gerst toe gevoegd met als toetje pinda puntjes met een zelf samengesteld fijn zaad mengeling. De duiven die mee gaan op de ZLU vluchten worden op gevoerd enkele dagen voor de inkorving met Super M aangevuld met popcornmais. Ook krijgen ze voor ze de mand ingaan voor een ZLU vlucht een koninginnengeleicapsule opgestoken, bij terug komst een herstel-power capsule van Gert Jan Beute. Ze krijgen voor een belangrijke vlucht een BS capsule op gestoken.

De verluchting wordt goed in de gaten gehouden, in het algemeen komt dat er op neer in de wintermaanden de schuiven meer open en in het hoogseizoen minimaal zodat de warmte erin blijft voor de vorm.

De duivinnen worden ook optimaal verzorgd in het vliegseizoen,en worden op de eerste trainings vluchten getoond bij thuis komst, en worden na een aantal uren weer verwijderd. Belangrijk dat de duivin gemotiveerd is als ze bij de doffer is, zoniet dan wordt er een andere duivin gegeven.

Blijven zoeken naar betere duiven veel kweken en streng selecteren op prestatie, bouw en gezondheid.

 

foto hans 2015 mobile 2233

 

\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i